14:33 Якість плодів та овочів! | |
Плодовоовочева продукція, безперечно, є товаром першої необхідності. Протягом всього життя людства, значення плодів і овочів оцінювалося дуже високо. Корисні властивості обумовлені їх хімічним складом. Так як ця група товарів користується великим попитом, на жаль, з'явилося багато неякісного товару. Виробництво овочів залежить від погодних умов, обсягів вирощування, умов зберігання та якості післязбиральної доробки продукції. Плоди мають високий вміст біологічно активних речовин, які в організації людини використовуються для синтезу речовин, що регулюють фізіологічні процеси (ферменти, гормони), а також, беручи участь в обміні речовин, впливають на стан крові, нервової тканини, клітин м'язів і кровоносних судин. Аналіз захворюваності серед дорослого населення та дітей свідчить, що захворюваність населення Миронівського, Рокитнянського та Богуславського районів на хвороби органів травлення, нервової системи, кістково-м»язової та кровоносних систем із року в рік збільшується. Складний біохімічний характер фруктів і овочів створює передумови до великого ряду змін, які часто приводять їх за відносно короткий час до повної непридатності. Мікроорганізми , які сприяють дійсному розкладанню продуктів, зазвичай легко виявляються, відрізняються значною пристосовуваністю і в сприятливих умовах дуже швидко розмножуються і викликають гостре інфекційне захворювання – єрсиніоз (псевдотуберкульоз та кишковий ієрсиніоз) з фекально-оральним механізмом передачі, що характеризується переважним ураженням шлунково-кишкового тракту, лімфатичного апарата кишечнику, печінки та інших органів і проявляються циклічністю перебігу, гарячкою, токсико-алергічними симптомами, термінальним ілеїтом, мезаденітом, екзантемою. Важливою особливістю ієрсиній є їх психрофільність – здатність рости і розмножуватись при низьких температурах (в т.ч. в овочесховищах, холодильних камерах), що використовуються при виділенні збудників із досліджуваного матеріалу. Найбільш сприйнятливими до єрсиніозів є діти перших років життя, хоча уражаються всі вікові групи (у сім’ях, організованих колективах). Сезонні підйоми захворюваності – весною (псевдотуберкульоз) та в осінні місяці (кишковий єрсиніоз). Несприятливий вплив надають метали. Фруктам і овочам слід уникати зв'язків, головним чином, з залізом, оловом, алюмінієм, цинком, міддю і свинцем. Метали в незначних кількостях служать каталізаторами деяких окислювальних реакцій, руйнування вітаміну C і здатні небажано змінювати забарвлення, смак і запах. У великій кількості небажана дія металів, перш за все, мідь, свинець і цинк призводить до отруєння організму людини. Тому сьогодні вся овочева продукція повинна обов'язково пройти лабораторне обстеження, зокрема на вміст ієрсиній, солей важких металів, пестицидів, азотних сполук (нітрати, нітрити), що можуть завдати шкоди споживачам. Працівники, що здійснюють транспортування, зберігання і продаж плодоовочевої продукції, підлягають обов'язковому медичному огляду. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку. Вся плодоовочева продукція, яка надходить до суб'єкта господарювання, повинна бути з відповідними супровідними документами, що засвідчують належну якість товарів, або штампами на супровідній документації про відповідність якості товарів вимогам нормативних документів - для вітчизняних товарів; В документах, що підтверджують належну якість свіжої плодоовочевої продукції, повинно бути вказано про відсутність в продукції нітратів, радіонуклідів і пестицидів вище норм, встановлених МОЗ. Всі вищеперераховані дослідження проводяться лабораторіями Миронівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ ДСЕСУ». Прошу на це звернути особливу увагу керівників дитячих дошкільних навчальних закладів, шкіл та лікувально-профілактичних закладів. Пам»ятайте, від Вас залежить в значній мірі здоров»я наших дітей та Вас самих. | |
|
Всього коментарів: 0 | |