Головна » 2017 » Травень » 18 » Увага!!! Африканська чума свиней
10:28
Увага!!! Африканська чума свиней

Африканська чума свиней (АЧС) - (лат. Pesiis africana suum) - хвороба Монтгомері - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Iridoviridae. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів'я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводе до значних економічних збитків не лише в господарствах а й у державі в цілому.

Стійкість вірусу африканської чуми свиней до фізичних і хімічних факторів

Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин.

Дія дезінфекції найефективнішими є розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.

Шляхи зараження африканською чумою свиней

Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин м'ясопродукти є фактором поширення хвороби.

Симптоми африканської чуми свиней

Захворювання протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно.

Блискавична форма - характерна різким підвищенням температури тіла до 40,5-42,5°С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1-2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине.

Гостра форма - захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п'ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з'являються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб.

Підгостри форма - захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварин спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.

Хронічна форма - втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.

Лікування хворих тварин заборонено.

Профілактика африканської чуми свиней

Профілактика здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами тощо.

У період загрози на африканську чуму свиней

Для запобігання зараженню свиней на африканську чуму обов'язковим є суворе дотримання ветеринарно-санітарних (гігієнічних) вимог. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- вигульне утримання свиней; - вимушений забій (без ветеринарного огляду); - лікування хворих свиней;

- завезення тварин без відповідних документів; - згодовування харчових відходів.

За наявності ознак захворювання свійських свиней або виявленні трупів диких кабанів негайно повідомити ветлікаря державної установи ветеринарної медицини!

 

Переглядів: 236 | Додав: myronivka-lab | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar