Головна » 2016 » Червень » 9 » Ботулізм і його профілактика!
11:43
Ботулізм і його профілактика!

                      З настанням теплої весняно-літньої пори, з’являється загроза виникнення харчових отруєнь мікробного походження, тому що підвищення температури повітря сприяє не тільки збереженню мікроорганізмів, що потрапили на харчовий продукт, а й швидкому їх розмноженню і накопиченню.

Харчові отруєння виникають внаслідок вживання саме тих харчових продуктів, в яких масивно розмножилися мікроорганізми, або їх токсини.
Часто зустрічаються харчові отруєння переважно тяжкого перебігу, викликані токсинами, що виділяються при розмноженні палички ботулізму.
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму сягає 20 %. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштетів, тушкованих м’ясопродуктів, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення.

 

Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах «гніздами», тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить».
За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +50С до +550С, тобто навіть у побутовому холодильнику.
Клінічна картина захворювання залежить, в першу чергу, не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив до організму людини і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому навіть за найменшої підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний (безсимптомний) період зазвичай коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він складає 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія, сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання.
Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:
Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН=3,8-4,5. Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7 % у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10 % - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення. Отруєння, пов’язані з вживанням солоної риби виникають тому, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або у зв’язку з нерівномірним розподілом солі. Цукор при концентрації у водній фазі 47-50 % також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, варення при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.
Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається у досить короткий проміжок часу – 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури +800С – протягом 30 хвилин.
Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, у т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Слід ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.
В жодному випадку не купуйте консервовані продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- швидкопсуйні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

 

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Переглядів: 403 | Додав: myronivka-lab | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar